Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lifsens rot

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:

Den som älskar glada dagar varder fattig! heter det hos Syrak.
Rönnogs far uppfostrar sina barn med det språket, tills det står där som HOTET - till vänster om huvudet. Men sistingen Love kommer och är Själva Glädjen; »han förljuvade dem som tog i honom.«
När Love dör i Rönnogs famn står fadern oemotsagd med sitt Glädjen är en idiot!
Rönnog är skräckslagen men stark, och får en viss självständighet som mejerska i Norrbotten i början av seklet. Med en stormande hårväxt, tunn hy och en röst som kan skälla och sjunga förälskar hon sig ursinnigt och urskillningslöst.
Tills hon träffar IsakMårten. Då har hon inget val längre. Om hon bara finge ha honom för sig själv! Men IsakMårten lever redan i en värld av kärlek. Rönnog blir husmor i en stuga full av den sortens glada dagar som brukar övergå i svammel och svält - och en rasande svartsjuka mellan sonhustru och svärfar, mellan syskon och svägerska.

I suveränt gestaltade scener blottlägger Sara Lidman den sociala basen för detta drama: utvecklingen av det norrländska skogsbruket som Sveriges stora cash crop, dess beroende av de små jordbruken och deras matriarker fram till 1920. Hon låter skrönor från trakten belysa det porträtt som står i centrum. Ett storslaget och djupt trovärdigt porträtt av en kvinna, som ena stunden är en hjälplös hysterika, i nästa ögonblick den som kan rädda sin man från en säker död undan en lynnig tjur - hon bara trär sitt finger i bestens nosring och får honom att dansa efter sig »som en ertappad läspojke«.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

279

Språk

Ingår i samlingsverket

Språk

Ingår i samlingsverket

Tilläggsuppgifter till publikationshistoria

Originaluppl. 1996