Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den befjädrade ormen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Den befjädrade ormen (1979) låter Caculha Hurakan, en enbent skräling, berätta sitt och kungasonen Huwequens äventyrsfyllda och säregna levnadsöde.

De två indianerna följs livet igenom, från en relativt skyddad uppväxt i den lysande staden Tulán i Världens Mitt, till ett besök i Nya Världen - de strandar vinddrivna vid den franska atlantkusten där de möts av vitskinnade, illaluktande, järnklädda barbarer som för dem till Paris och konungen över västfrankernas land. Med misstrogen häpnad och med en blandning av förakt och beundran möter de 1000-talets europeiska kultur. Under en överskeppning till irernas land kapar de det långsmala drakhuvudförsedda skeppet och vänder mot det svarta hållet - mot hemlandet. Under resan tar vindens gud Quetzalcoatl säte i Huwequen, som uppfylls av makt och tryggar hemfärden.

Hans Alfredson fick uppslaget till Den befjädrade ormen, som är hans romandebut, när han läste de avslutande raderna i Eirik Rödes saga - den berömda isländska berättelsen om vikingarnas "upptäckt" av Amerika.

(Wahlström & Widstrand)

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det var mycket kallt och mycket mörkt. Man hade skottat upp snö över de tjugofyra hjortskinnstälten, som stod i en halvcirkel framför mynningen till en grotta.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

228

Språk

Lisätietoja

Wahlström & Widstrand, 1987, 2011. Även som ljudbok.