Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Norrlands svårmod

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Roman om ett försvinnande

Det är nästan ljudlöst att kliva över myrmark i torrt väder. Varje steg sjunker ner en aning, varje andetag är lugnare. Genom öppningen mellan träden kommer älgpasset snart att synas …

Något hände i Ringarkläppen en septembermorgon för sexton år sedan - något som kom att förändra en familjs liv för evigt.

Anna växer upp i en stökig men kärleksfull omgivning med mor, far och två äldre bröder. I samband med en älgjakt försvinner brodern Charlie spårlöst, vilket blir den utlösande faktorn för familjens sönderfall.

Den sjuåriga Anna blir ensam kvar när marken rämnar. Hon är lillasystern som tvingas bli storasyster i en ny familj. Under uppväxten hanterar hon minnena från Ringarkläppen och sin begynnande sexualitet på sitt eget sätt.

Anna hinner bli ung kvinna innan allt kommer ikapp henne. Det förflutna har då blivit ett garn i vars tåtar omgivningen rycker och nystar tills det kommer upp så oväntade och skrämmande saker att det inte längre går att gömma sig. Vad hände egentligen Charlie? Varför hittade man honom aldrig? Och den andre brodern, vart tog han vägen? Varför var avgrunden så djup och så lockande att Annas mamma och pappa inte kunde värja sig?

Detta är ett familjedrama i norrländsk tappning. På ytan är livet det vanliga - medan livslögnerna, sveket och passionen styr mot katastrofen. Therése Söderlinds Norrlands svårmod är en debut vid sidan av allfarvägen - en mörk och suggestiv spänningsroman.

"Söderlind äger samma förmåga att beskriva gränslandet mellan kärlek och våld som Joyce Carol Oates ... jag är djupt imponerad." Ann Heberlein, Sydsvenskan

(Wahlström & Widstrand)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Ljudet fick honom att stanna. Ett rop som utstöttes djupt från strupen. Han hade hört det tusentals gånger förr, men det var lidelsefullt vackert och tillbad urkänslor i människan av att tillhöra vildmarken. Att naturen var stor och obändig, och därigenom okränkbar. Helig. (Ur Prologen)
Om man väljer trottoaren på den vänstra sidan kan man ta sig hela vägen längs Renstiernas gata utan att kliva på skarvar eller gå på asfaltfläckar.
Anna formulerar inte tanken på det viset men den finns där, strax under medvetandenivå.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman om ett försvinnande

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

446

Språk