Krigets vindar över Nordkalotten

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

För Nordkalottens invånare innebar det andra världskriget svåra orostider. Vinterkriget och fortsättningskriget genomkämpades på den finska sidan, i Norge var man ockuperad av Nazityskland i fem långa år. Över gränserna till Sverige kom flyktingar på strapatsfyllda vägar för att undfly förföljelse, krig och död. Till dessa glest befolkade vidder förde andra världskriget människor från hela Europa och från USA. Om människor och händelser i krigets skugga berättas i Nordkalotten brinner, vars noveller bygger på fakta om än de är skönlitterär fiktion. Berättelserna ställer dörren lite på glänt till en tid då krigets skoningslösa vindar ven över Nordkalotten.

Henny Utsi-Åhlin växte upp i den lilla byn Mertajärvi i Karesuando församling, med släkt i både Finland och Norge. I bokens arton noveller, som utspelar sig under krigsåren, berättar hon om dramatiska händelser och livsöden i sin barndoms vidsträckta gränstrakter. Vi möter många färgstarka gestalter. Flyktingen Igor, Juhani – överlevaren och Kejsarinnan Olga, som var flyktingarnas beskyddare och välgörare, är några av dem.

Med ”Nordkalotten brinner” återvänder Henny Utsi Åhlin nu till sina hemtrakter i gränslandet i norr.

(Faun förlag)

Ämnen och teman

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

142

Språk

Illustratör