Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kvinnan är första könet

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Anna Ribe bröt på danska och liknade Rita Hayworth med sitt rödlätta hår. Hon var en mogen kvinna när hon blev en femtonårig ynglings första stora kärlek
Tvillingarna Anna och Greta Ribe växte upp på Bornholm, som döttrar till en fiskare. De kom till Sverige i unga år. Anna var frånskild med en mentalt svårt handikappad son när hon bosatte sig till Malmö. Greta började som barnflicka i en familj i Stockholm. Båda arbetade hårt, studerade vid aftonskolor och blev så småningom lärare, Anna småskollärare och Greta gymnasielärare efter att ha doktorerat i nordiska språk.
Båda systrarna är nu borta och i sin nya, delvis självbiografiska, roman berättar Björn Ranelid med humor och medkänsla deras historia. Han väver in de stora frågorna om människans värde, om kvinnans roll, om kärlek och erotik, han skriver om skolans värld och mobbning av elever och lärare, om förhållandet mellan naturvetenskap och humaniora. Men framför allt berättar han om en yngling som så småningom upptäckte att kvinnan var första könet och att ljuset kom av henne.
(Albert Bonniers Förlag)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

301

Förlag

Språk