Flod

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Med sina noveller har Ambai skapat sig en alldeles egen plats i dagens mångstämmiga indiska litteratur. Hon skriver på tamil och är en av de ledande sydindiska författarna.Flod är hennes första bok på svenska.
Samlingens tio berättelser utspelar sig i södra Indien. Mat och musik har en framträdande roll i den värld Ambai beskriver. Bokens hjältinnor tillhör olika generationer, och deras längtan efter frihet är lika stark som drömmen om kärlek.
Någon tar sitt första djärva dopp i floden.
En flicka hamnar plötsligt i puberteten och inget blir som förr.
En äldre kvinna försöker släppa taget om matlagningen och lämna köket, den enda plats hon kunnat råda över.
En ung kvinna studerar klassisk sång hos en mästare. Hon är en av hans bästa elever, men när hon gift sig får hon inte uppträda.
Under en till synes stillsam yta pågår hela tiden ett uppror mot konserverande könsroller och livsmönster som stänger in.
(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Titel

Undertitel

Noveller av Ambai

Utgivningstid

Sidantal

157

Språk

Översättare

Lisätietoja

Den svenska översättningen har gjorts utifrån engelska översättningar och från originaltexterna på tamil i samarbete med Sandhya Rao och Manorama Madhava Rao.