Barn som drabbas av skilsmässa

Bokhylla

8 böcker

29.4.2015
|Alla bokhyllor

Ibland kan det vara lättare att prata om svåra saker som skilsmässa med hjälp av böcker. Man kan prata om hur personerna i böckerna känner sig och kanske jämföra med hur man själv har det. Det kan också kännas skönt att läsa om någon som går igenom samma sak som man själv gör, oberoende hur gammal man är.

Här är en lista på böcker som handlar om skilsmässa för lite olika åldrar:

 

Hellre tusen myggbett (Stephen Bjar): Följ med in i huvudet på tre barn som lever i separerade familjer.

Skilda vägar – när mamma och pappa flyttar isär (Inger Ekbom): Barn som är med om en skilsmässa har ofta många frågor och kan känna sig oroliga. Den här berättelsen är tänkt att läsas av föräldrar eller andra vuxna tillsammans med barnen. Till varje avsnitt finns en reflekterande text och ett antal frågor som kan öppna till samtal.

När mamma och pappa skiljer sig – en bok för barn om skiljsmässor (Emily Menendez-Aponte): En skilsmässa är inte lätt för någon och speciellt inte för barnen. Den här boken hjälper till att försiktigt leda barn genom det.

Bo här och bo där (Eva Uddling): Fia är fem år och hennes föräldrar är skilda. Pappa har ingen egen lägenhet, utan hyr i andra hand. Han och Fia flyttar runt hela tiden. Fia vill forma en egen tillvaro, men hon rycks alltid upp igen. Fia är arg - hon vill inte flytta mera!

Krut Karlssons klump (Katti Hofflin): Krut Karlssons föräldrar bor inte ihop. När hans mamma ska arbeta i en annan stad några veckor, är det meningen att Krut ska bo hos pappa. Men han vill hellre vara hemma hos sig. Då får pappa en idé - pappa bor hos Karlsson i stället för tvärtom.

Sjung för mig pappa (Stefan Casta & Staffan Gnosspelius): Mamma och pappa skiljde sig redan när Jordan var ett litet ägg. Nu har pappa en annan fru i holken på uthuset.

Mammas nya vän (Anke Wagner): Albin har ingen lust att gå hem. För idag ska Verner komma. Verner är mammas nya vän och Albin vill inte alls bli kompis med honom.

Kriget (Gro Dahle och Kaia Dahle Nyhus): Kriget flyttat in hemma hos Inga: Mammas och Pappas krig. Ett krig som förändrar hela tillvaron för Inga, vardag som helgdag, och tvingar henne att välja sida. Men vad gör man om man inte vill välja sida?

Bara bråk (Thomas Halling): Emil är elva år. Mamma och pappa bråkar. Mycket och ofta! Frågan är: Ska de skiljas?

Alice varannan vecka (Bo R Holmberg): Hjalmars föräldrar är skilda. Alice och Hjalmar är bonussyskon. Men bonussyskon, det är ju inte riktiga syskon. De är ju inte ens släkt, så helt förbjudna kan ju inte hans känslor vara, tänker Hjalmar. En dag kanske...

Långlördag i city (Sara Kadefors): Klara är åtta år. Det verkar vara omöjligt för hennes föräldrar att komma överens. Gång på gång glömmer de bort att Klara är där och börjar bråka.

Pappa på Söndag (Petter Lidbeck): Vinni, åtta år, ska som vanligt vara hos pappa på ön Söndag hela sommarlovet. Söndag ligger en bit utanför Vaxholm och pappa bor där hela året, medan Vinni bor i stan med mamma i vanliga fall.

Dela lika (Aina Bergvall): Pappas pannkakor eller mammas våfflor? En vecka hos mamma och nästa hos pappa. Det är Cillas vardag.

Som om jag frågat (Johanna Lindbäck) : Allt har förändrats när John börjar nian. Mamma och pappa berättar att de ska flytta isär.