Samlade dikter

Typ

diktsamlingar
samlingsverk
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Edith Södergran hör till den svensk­ språkiga lyriska modernismens viktigaste namn – om inte det allra viktigaste.

Denna volym innehåller samtliga Södergrans diktsamlingar, från debuten Dikter [1916], med de ofta citerade dikterna »Dagen svalnar I–IV« (»Du sökte en kvinna /och fann en själ – du är besviken«) och »Vierge moderne« (»Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum«), till den postuma samlingen Landet som icke är [1925], med dikterna Södergran skrev dödssjuk i TBC. Här finns även de stora samlingarna Septemberlyran [1918], kontroversiell för sin tid med sin högstämda självhävdelse, ett mani­fest för kvinnans rätt att hävda frihet och med några av Södergrans mest berömda dikter (»Triumf att finnas till«, »Jungfruns död«, »Gryningen« och »Förhoppning«), och Rosenaltaret [1919], där den triumferade själv­ känslan dominerar genom inflytandet från filosofen Nietzsche.

Generation efter generation grips av Edith Södergrans livsöde. Hennes poesi fortsätter att tala direkt och intensivt till sina läsare.

(Modernista)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

186

Förlag

Språk

Lisätietoja

Originalupplagor 1916, 1918, 1919, 1919, 1920 och 1925.