Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Samlaren

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Tom är tolv år och lever i en värld av våld. Våldet finns överallt, det finns i skolan och det finns på fritiden. Han lever sitt liv med blick över axeln, och han längtar till att en dag bli vuxen.
Medan han väntar samlar han på kapsyler som bland annat kan böjas till vassa och färggranna lösnaglar. En decemberdag blir han bekant med grannen Bo som samlar på bilar. Han lär också känna Bos snälla och vackra sambo Viola. De bor i en liten lägenhet i ett gult trähus och när Tom får sitt livs första lp, Rolling Stones Let it Bleed, får han spela den på Violas skivspelare. Bo och Viola har det precis så som Tom vill ha det när han en gång har vuxit upp.
Många år senare sitter Tom och läser gamla mikrofilmer. Våldet fanns också i det gula trähuset och en ruskig historia rullas upp i autentiska förhörsprotokoll.
Samlaren är en roman om barndom och ett dokument om ett brott men också om besatthet och samlande som passion. Robert Åsbacka har närmat sig händelsen i flera av sina tidigare romaner, men i Samlaren framkommer nu för första gången vad som verkligen hände den där luciahelgen 1969.

Robert Åsbacka (f. 1961) är född i Terjärv och bosatt i Sverige. Han debuterade 1988 men fick sitt genombrott med romanen Döbelns gränd år 2000. Åsbacka har belönats med fst:s litteraturpris 2004 och 2008. Därtill har han varit nominerad till Runebergspriset 2005 och 2008, Finlandiapriset 2006 och Nordiska rådets litteraturpris 2008. Hans senaste roman Orgelbyggaren (2008) utkom även på tyska.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag minns att jag såg något ligga och glimra längst nere på grytans botten. Det här var tidigt i december, knappt någon snö, men kallt i luften.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

191

Språk