Måsen och skeppet

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Måsen och skeppet är Peter Sandelins tjugosjätte bok. Titelns mås kan kanske uppfattas som en hälsning till debutbokens svala (Ur svalans loggbok 1951). Fåglar, och naturen överhuvudtaget, hör till de återkommande motiven hos Sandelin. Michel Ekman som skrivit en bok om Sandelins författarskap, Att glödga orden med tystnad menar att hans debut i början av 1950-talet förnyade den finlandssvenska modernistiska traditionen med samtida teman som till exempel människans utsatthet inför hotet mot miljön.
Förutom poet är Peter Sandelin bildkonstnär och det märks också i hans utsökta ordkonst, avskalad, knapp och exakt. Sandelin har ibland uppfattats som en svår poet men Kaj Hedman har sagt att hans texter är "lättillgängliga på grund av den kombination av den igenkännbara allmängiltighet och stränga individualism som präglar dem".

Peter Sandelin (f. 1930) har tilldelats många pris och utmärkelser under sin långa författarkarriär, bland annat Tollanderska priset 1990 och Svenska Akademiens Finlandspris 2005.

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

64

Språk