Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Bröderna Lejonhjärta

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Astrid Lindgrens mästerverk om bröderna som efter döden kommer till landet där det fortfarande är lägereldarnas och sagornas tid är en modern klassiker, för att inte säga en modern myt, som påverkat generationers föreställningsvärld.

- - -

Skorpans storebror Jonatan berättar för honom om Nangijala, landet dit man kommer när man dör. För Skorpan är liten och rädd och snart ska han dö.
"I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer."
Så bra då, att Skorpan inte behöver vara i Nangijala utan Jonatan. Så bra att de tillsammans får bli Bröderna Lejonhjärta.

- - -


Astrid Lindgrens klassiska och älskade berättelse Bröderna Lejonhjärta, som gavs ut första gången 1973, kommer nu i en helt ny, exklusiv utgåva i stort format. Boken är illustrerad av Jesper Waldersten, en av Sveriges mest kända nutida konstnärer och illustratörer.

Berättelsen är skrämmande aktuell, och den talar till både unga läsare och äldre. Dess eviga teman kring mod, kampen mot förtryck, kärlek och död träder i boken fram i en samtida skepnad.

- Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro, berättar Jesper Waldersten.

- Astrid Lindgren arbetade med de bästa, säger Annika Lindgren, publicistisk chef på Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsbolag. De bästa illustratörerna, filmregissörerna och producenterna. Det vill vi fortsätta att göra. När stora självständiga konstnärskap möts kan ett plus ett bli mycket mer än två.

Samtidigt som boken släpps, i maj, kommer en stor utställning att invigas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

(Rabén & Sjögren, 2018)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

Nu ska jag berätta om min bror. Min bror, Jonatan Lejonhjärta, honom vill jag berätta om. Det är nästan som en saga tycker jag, och lite, lite som en spökhistoria också, och ändå är alltihop sant. Fast det vet nog ingen mer än jag och Jonatan.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

234

Språk

Illustratör

Utgivningstid

Sidantal

283

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

248

Språk

Illustratör

Lisätietoja

Lisäpainokset: 7. tr. 2010

Utgivningstid

Sidantal

230

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Illustratör