Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Träsnidaren och döden

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Träsnidaren och döden från 1940 är en av höjdpunkterna i Hagar Olssons långa och mångskiftande författarskap. I berättelsen om träsnidaren Abel Myyriäinens vandring till Karelen och hans upplevelser i den lilla gudsförgätna byn väver hon samman den djupa livsproblematiken med en betagande skildring av det säreget karelianska.

Roger Holmström: »Det tidlösa och suggestiva i berättelsen röjer en släktskap med sagan och legenden. Och i likhet med varje betydande existentiell författare lyckar Hagar Olsson förtäta de allmänmänskliga grundfrågorna - de för alla lika - som alltid äger sin giltighet.»

(från baksidestexten)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Denna morgon var inte som andra morgnar i Abel Myyriäinens liv. Det var inte det att något särskilt skulle ha inträffat eller att han genom yttre påskyndan skulle ha bragts ur jämvikten. Det var bara så att allting var annorlunda.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

237

Språk

Undertitel

berättelse från Karelen

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

226

Förlag

Språk