Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Visa mig min fiende

Typ
novellsamlingar
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Book cover
Book cover
Book cover
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Artur Lundkvist i DN: ”Mästare i exil”
”Med den 40-årige V. S. Naipaul har den engelsk-skrivande västindiska övervärlden fått sin första fullgångne författare. Han är från Trinidad, indier av tredje generationer, Oxfordutbildad och under senare år bosatt i London. En halv anhörighet och ett halvt främlingskap tycks utmärka hans förhållande till hemön likaväl som till England och Indien.
Denna klyvnad mellan närhet och avstånd har visat sig vara ytterst fruktbar för hans författarskap, den har skärpt hans blick för komiken på olika håll, i kontrast eller samverkan med en ofta smärtsam inlevelse.
Naipauls tidigare böcker leder konsekvent fram till hans senaste verk, som är både mera sammansatt och mera koncentrerat, med ett mästerskap som framträder på olika plan. I Visa mig min fiende ställs man inför en triptyk av skildringar, inramade av två sidostycken som består av personliga dagboksblad från en Egyptenresa. Främlingskap och motsättningar mellan folkslag, ett rolltagande som omständigheterna framtvingar, är det motiv som genomgående varieras.
Naipaul har genom sin urprungliga placering vid en folkslagens och samhällsformernas korsväg kunnat skaffa sig originella grepp om sina motiv. Men han skulle inte ha nått sina resultat utan ett ovanligt mått av känslighet och fantasi, som ofta förenar sig till underfundig humor.”

(baksidestext)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
264
Förlag
Språk
Översättare
Utgivningstid
Sidantal
268
Förlag
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Språk