Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Råttinnan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det har länge regnat surt över sagans skog när Günter Grass mobiliserar Grimmbrödernas välkända figurer – Hans och Greta, Rödluvan, Törnrosa och de andra – i kampen mot skogsdöd och ekologisk katastrof. Han sätter fyra stickande kvinnor och en kvinnlig styrman i en båt och skickar ut dem på den övergödda och blåblommande Östersjön. Men först besöker kvinnorna det lockande Visby. Och i detta sjuka 80-tal dyker också en bekant från 50-talet upp, Oskar Matzerath, den trummande dvärgen från Grass debutroman Blecktrumman – numera dynamisk filmproducent med mottot ”Vi producerar framtid”. Oskar reser till Polen för att besöka sin 107-årsfirande mormor och slås av att de beryktade gotiska falsarierna i Mariakyrkan i Lübeck vore den perfekta utgångspunkten för en film om de stora bedrägeriernas tid, Adenauer-Ulbricht-eran.
Under allt detta låter Grass sitt privata orakel – julklappsråttan i buren hemma i arbetsrummet – lägga ut texten kring neutronbomben, människans självförvållade utplåning och råttans senkomna men välförtjänta triumf. Romanen blir till en hysterisk allegori, mångbottnad, satirisk och underfundig, och med en alldeles speciell adress till Sverige och svenskarna.

Råttinnan utkom första gången 1986.

(Albert Bonniers förlag)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

412

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

430

Förlag

Språk

Översättare