Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Enstöringen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Huvuspersonen i Ionescos roman har ett monotont arbete på en liten firma i Paris. Ett oväntat arv gör det möjligt för honom att säga upp sin plats och dra sig tillbaka redan vid 35-års ålder. Han skaffar sig en våning i ett stilla förortskvarter, en dam kommer varje dag och städar år honom, sina måltider intar han på en liten restaurang i närheten. En rad möjligheter har öppnat sig genom arvet men han han snart fastnat i en enahanda rutin där måltiderna utgör dagens höjdpunkter. Runtomkring honom går livet vidare men människornas bekymmer och bestyr ter sig alltmera obegripliga. Själv försöker han leva vid sidan av, iakttagande livet utifrån.

När en blodig revolution bryter ut, tvingas han förskansa sig i sin våning. Bakom tilltäppta fönster, utrustad med jätterförråd av proviant forsätter han sin händelselösa tillvaro. Åren går, revolutionen är över, världen har förändrats, själv lever han i den alltmer som en oförstående främling.

Eugène Ionesco, en av samtidens främsta dramatiker, med pjäser som Lektionen, Stolarna, Noshörningen, har med Enstöringen för första gången använt sig av romanformen. Det är en fängslande och tragisk berättelse om människans oförmåga att finna en mening i livet.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Då man är trettiofem år är det dags att dra sig ur kapplöpningen. Om det är en kapplöpning. Jag låg förresten i täten där jag var anställd. Det var redan sent, jag var nära fyrtio år. Jag skulle ha dött av ledsnad och bedrövelse om jag inte fått detta oväntade arv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

171

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

183

Förlag

Språk