Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Glaskupan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sommaren 1953, är den sommar i USA då makarna Rosenberg sänds till elektriska stolen, då senator McCarthy håller sina förhör och Eisenhower är president. Den sommaren vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en stor damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnat i och beskriver träffande de visningar, luncher och premiärer hon kommer på och alla de människor hon möter.
Hemkomsten till det sommarvarma Boston, efter denna omtumlande månad, blir en chock. Esther får veta att hon inte kommit in på den författarkurs hon ansökt till. I sysslolösheten börjar hennes personlighetsförändring. Så följer en lång kamp mellan Esthers framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag som ser döden som en utväg.
"Att läsa Sylvia Plath är som att slå ut en fönsterruta en stjärnklar natt", har någon sagt. Så har också Glaskupan, som först utgavs under pseudonym 1963, blivit en hel generations bibel med porträttet av Esther som en gripande och uppriktig kvinnoskildring.

(baksidestext, 1974)
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat.
Glaskupan som bara i Sverige tryckt i över 100 000 exemplar, har blivit en hel generations kultbok. Den kom första gången på svenska 1974.

"Glaskupan är en märklig bok, inte bara därför att den ger en sammansatt och förtätad bild av en allvarlig mental störning, utan också därför att den på ett så uttrycksfullt och laddat sätt beskriver livets trivialiteter, sedda genom en tjugoårings ögon."
Ruth Halldén i Dagens Nyheter

(Forum, 1999)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

238

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

205

Förlag

Språk