Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ett ögonblick i vinden

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En kärleksroman om den vita kvinnan Elisabeth och den färgade slaven Adam i 1750-talets Sydafrika. Hon har ensam överlevt en misslyckad forskningsexpedition till det inre av Kaplandet. Då sammanträffar hon med Adam som har rymt från ett fångläger. Deras olika rastillhörighet ger upphov till många meningsutbyten. Men de är beroende av varandra. Hon vet att hon inte kan ta sig tillbaka till Kapstaden utan hans hjälp, och han vet att han endast genom henne kan bli en fri man. Mellan dem uppstår en vänskap vilken under det år de färdas tillsammans djupnar till innerlig kärlek.

André Brink har valt att förlägga handlingen i sin andra roman till 1750-talets Sydafrika. Den kunde lika väl ha utspelat sig idag. (Baksidestext)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Vilka var de? Namnen är kända - Adam Mantoor och Elisabeth Larsson - och delar av deras historia finns dokumenterade. Vi vet att 1749 - det sista året guvernör Swellengrebel satt vid makten - följde Elisabeth med sin make, den svenske resenären Erik Alexis Larsson, på en färd till det inre av Kaplandet, där han dog efter någon tid; att hon så småningom upptäcktes av en förrymd slav, Adam, och att de tillsammans nådde Kapstaden i slutet av februari 1751. En intressant bagatell, en enkel fotnot som inte lägger något till ens kunskaper om landet eller om historiens förlopp.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

313

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

350

Förlag

Språk

Översättare