Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Rödluvan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I Rödluvan nämns inga personnamn - ändå kommer vi huvudpersonerna intensivt nära. Vi lär känna pappan och mamman, lillebror och lillasyster. Längre fram i livet när Rödluvan möter Vargen får hon egna vargungar. Rödluvan, Vargen och valparna blir en ny familjeenhet.

Märta Tikkanen följer huvudspår och stickspår i en kvinnas liv. I stora berättarstycken och korta tillbakablickar skapar hon en imponerande skildring av en kvinna som formats och präglats av sin borgerliga uppfostran, men som när "skalkar locka" följer den stora stygga Vargen ut i det farliga, krävande, underbara och riktiga livet. Mer liv än hon någonsin kunde ana då hon och lillasystern låg i utdragssängen i pappans arbetsrum och försökte somna.

Märta Tikkanens roman är till formen något nytt; en prosatext som lyser av poesi, pregnant, knapp, uttrycksfull.

(text från bokomslaget)

Ämnen och teman

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Karlar luktar så mycket och har så mycket ljud säjer Rödluvans mamma.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

312

Språk

Utgivningstid

Sidantal

322

Förlag

Språk

Översättare