Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Dessa himlar kring oss städs

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Katarina är sexton år när hon går ombord på ett lastfartyg och diskar sig till London. Där tar hennes karriär som sjökvinna slut, och hon tillbringar sin tid med att stå vid en tunnelbaneuppgång och titta på folk. Hon tycker att alla är lika fula som hon själv.
Den dag hon stiger in i Ronnies fotoaffär förändras allt. Och sedan dyker Hannes upp. Katarina återvänder nog till Finland, fastän senare, och då återvänder hon samtidigt till sin familjehistoria, som vecklar ut den ena hemligheten efter den andra. två pianon spelar en betydelsefull roll. En kniv uppenbarar sig i Clarissas hand. En sprint som inte borde kunna lossna, lossnar... Storasyster Helena vet allt, och Katarina lyssnar."

(citerat från bakpärmen)
Nominerades till Finlandiapriset år 1999 med motiveringen:
På knappt 150 sidor väver Mikaela Sundström i sin täta debutroman samman många historier till en hisnande släktkrönika som sträcker sig över flera generationer på den finlandssvenska landsbygden. Den formella och språkliga medvetenheten är så övertygande att man här anar en nyskapande röst i den starka finlandssvenska berättartraditionen. De otaliga fragmenten växer genom den kringflackande huvudpersonen till en helhet.

Romanen belönades med Akademiska bokhandelns debutantpris och av SLS år 2000.

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Utanför kyrkan står gästerna och väntar på att inträda i Guds hus. De är ett fyrtiotal; Hannes släktingar och vänner, de samtalar alla ivrigt, några människor från byn som farmor har bjudit, de är högtidsklädda och allvarsamma, männen i svarta kostymer och kvinnorna i blommiga tvådelade klänningar. Farmor är där, Helena förstås och mamman, blekare än någonsin. Pastorn är inne i kyrkan, kanske ber han. Katarina och Hannes står vid bortre kyrkfarstun och väntar. Hannes brinner, hans kinder blossar, han är inte förvånad om han dog just i den sekunden, så stor är hans kärlek att den närmar sig döden. Var går gränsen? Katarina är inte röd, hon har delat luft och liv med Hannes men just i denna stund är hennes ansikte lika vitt som moderns och klänningen. Och alla väntar, för pappan saknas än.
Klockornas pendelrörelse är satt igång, av och an svänger de väldiga mässings- och järnblommorna och ljuset sprider sig över nejden som det gjort i hundratals år, människorna börjar söka sig inåt, dörrarna öppnas och då, då kommer pappan. En taxibil stannar i en slirande inbromsning, ett ögonblicks stillhet och så två människor som stiger ut och närmar sig kyrkan. En svagt raglande man och en vacker kvinna i päls och svarta nätstrumpor. Taxin rivstartar och försvinner. Helena börjar springa ner mot de två människorna för att, göra vad? Hindra dem från att komma, köra iväg dem? Helena tänker inte, hon springer för livet, för Katarina, men hon förlorar. För mamman går också paret till mötes, nej hon springer i likhet med dottern. Hon springer, springer allt hårdare och någonstans ifrån uppenbarar sig en kniv i hennes hand, hon når mannen och stöter och stöter och stöter. Mannens ansikte vrides i en grimas och han sjunker ihop, han sjunker med blodet strömmande. Den främmande pälsklädda kvinnan är redan långt borta och mördarens blekhet är inte längre absolut.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

149

Språk

Utgivningstid

Sidantal

153

Förlag

Språk