Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Blecktrumman

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Book cover
Book cover
Book cover
Book cover
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Oskar Matzerath är en oförarglig mentalpatient, sysselsatt med att nedteckna sina minnen. När han var tre år fick han en trumma av plåt av sin mamma, och med dess hjälp kunde han trumma sig bort från den påträngande verkligheten, från trettio- och fyrtiotalens tyska vanvett och förnedring. Trumman kunde också spela honom fram till ett absolut mästerskap som jazzmusiker, och den gjorde tjänst för allt som gick motströms; den kunde mullra appeller av uppror och trots, en retfull och illa tåld signal till individualism i en värld av likriktning och personlighetsutplåning.
I Oskars minnen stiger en stor del av 1900-talets historia fram: Hitlers maktövertagande, de första krigsårens självförhävelse, slutskedets resignation, svarta börsens djungel, flyktingströmmen, de första stegen mot det tyska undret. I sin ogenerade blandning av verklighet och fantasi, sin rikedom på infall och idéer, situationer och människoöden, tragik och komik är Blecktrumman ett oförglömligt tidsdokument och ett av efterkrigstidens viktigaste litterära konstverk.

Günter Grass har tilldelas 1999 års Nobelpris i litteratur för att "i muntert svarta fabler ha tecknat historiens glömda ansikte".

(baksidestext, 1999)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Ämnesord
Originalspråk
Textutdrag
Jag ska genast erkänna det: jag är patient på en klinik, en vårdanstalt, min vårdare iakttar mig, han lämnar mig knappt ur sikte, ty dörren har ett titthål och min vårdares öga är av den bruna typ som inte kan genomskåda mig, den blåögda.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
712
Förlag
Språk
Utgivningstid
Sidantal
461
Språk
Översättare
Lisätietoja
Reviderad utg. 1964 >
Första publikation
ja
Utgivningstid
Språk
Utgivningstid
Sidantal
712
Förlag
Språk
Översättare