Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Barabbas

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Barabbas är den rövare som blir frigiven i stället för Jesus från Nasaret, som får se honom dö på korset och sedan blir bunden vid honom hela sitt liv i vanmäktigt trots. Han förstår mörkret på Golgata, men inte ljuset över den tomma graven. Han söker en tro men förblir instängd i sin egen verklighet.
Här gestaltas människans rotlöshet i en värld utan Gud. I en värld där de kristna blir förföljda och korsfästa. Tänk om man inte hittar sin tro eller om tron inte hittar personen den är ämnad för.
Romanen har filmatiserats två gånger - dels den svenska produktionen Barabbas regisserad av Alf Sjöberg (1953), med Ulf Palme som Barabbas - dels den mer internationella Barabbas (1962), då med Anthony Quinn i titelrollen.
(Wikipedia)

Det råder inget tvivel om den saken: Pär Lagerkvists Barabbas är en märklig bok.
Jag kunde endast ana i vilken grad berättelsen om Barabbas äventyr var förknippad med historien om Frälsarens korsfästelse, i vilken grad ogärningsmannens oartikulerade utveckling var betingad av vad han sett eller trott sig se på Golgata, av allt det folkprat som följde tätt i spåren på denna gudomliga tragedi – som i det följande skulle verka bestämmande för nästan hela mänsklighetens öde. Och det är just Pär Lagerkvists ”konststycke” att han utan minsta sviktan lyckats hålla sig kvar på den lina som tvärs igenom mörkret är så hårt spänd mellan verklighetens värld och trons.
André Gide
(baksidestext, Aldus 1975)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Originalspråk
Textutdrag
"Alla vet hur de hängde där på korsen och vilka som stod samlade omkring honom, Maria hans morder och Maria från Magdala, Veronika och Simon från Cyrene, som bar korset, och Josef från Arimatea, han som svepte honom. Men ett stycke längre ner på sluttningen, lite avsides, stod en man och iakttog oavlåtligt honom som hängde däruppe och dog, följde hans dödskamp ända från dess början till dess slut. Hans namn var Barabbas. Om honom handlar denna bok."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
179
Förlag
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
206
Språk