Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Rikets fiender

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sällan har livet i det forna Rom kommit oss så nära som i Mika Waltaris nya roman. Sällan har en mera levande jämförelse gjorts mellan gångna tider och vår egen tid. Mika Waltari låter oss inifrån, direkt, uppleva antikens människor med deras tänkesätt och drömmar. De är inte så olika våra egna.
Den som berättar dessa minnen är Minutus Lausus Manilianus, son till riddaren Marcus Mezentius och dansösen Myrina. I pojkåren flyttar han till Rom, där han sedan skapar sig en karriär inom riddarståndet och affärsvärlden. Han ser sina chanser och tar dem, han gör sina beräkningar, misstag och felstag, han är inte mer än människa. Han blir en av Neros vänner och ganska illa ansedd, men räddar sig i tid. Desto mera oväntat blir hans slut.
Bakgrunden till hans liv är grandios. Strövtåg i det vilda Britannien, kejsartidens Rom med dess lyxliv och cyniska maktpolitik, Neros depraverade hov och Jerusalems förstöring - det är en fresk sådan endast Waltari kan måla den i vår nordiska berättarkonst: intensivt roande, spännande, tragisk.
Själva tonen i Minutus minnen är Mika Waltaris egen oefterhärmliga. Genom honom talr den romerske världsmannen och samtidigt den osäkra människan som försvarar och urskuldar sig själv, som har allas vårt behov att förklara och tillrättalägga, och som just så ger oss en trogen bild av det mänskliga utan förskoning och försköning.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag var sju år gammal när veteranen Barbus räddade mitt liv. Jag minns mycket bra, hur jag lurade min gamla amma Sofronia för att kunna komma ner till stranden av floden Orontes. Den strida och virvlande strömmen lockade mig och jag lutade mig fram över bryggan för att titta på vattenbubblorna. Barbus kom då fram till mig och frågade vänligt: "Vill du lära dig simma, pojke."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

551

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

774

Förlag

Språk