Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Fallstudie

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext:

På förmiddagen den nittonde april 1991 sätter sig Ralf Nygård och hans arbetskamrat Øystein i en skåpbil och kör iväg till ett skrotupplag för att skaffa trehundra kilo magnet, två tomma oljefat och en låda rostig järntråd. De skall användas till två konstverk på Kulturhuset i Stockholm, och det är bråttom. Ett misstag har skett och nu har Ralf och Øystein bara ett dygn på sig att bygga upp skulpturerna enligt konstnärernas ritningar. Redan nästa dag skall utställningen öppnas.

Ralf och Øysteins färd är ramberättelsen i Fallstudie, men innanför den tilldrar sig flera andra berättelser – om liv och konst, om små lögner som växer och hinner fatt en, om en kärlekshistorias början och slut.

Romanen rör sig skickligt mellan nuet och det förflutna. Växelvis går berättelsen bakåt i tiden, ända till sextiotalet då familjen Nygård lämnade den österbottniska landsbygden och flyttade till den värmländska bruksorten Skoghall. En brännpunkt blir pojken Ralfs upplevelse av Oskani-truppens uppvisning och de skuldbemängda minnena i samband med den.
Romanen var nominerad till Runebergspriset 2005.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Då Øystein äntligen får i en växel och trycker gasen i botten storknar skåpbilen. Trafiken rusar förbi medan transiten står kvar i korsningen. Klockan på Åhléns vägg visar tolv minuter över tio.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

175

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

en berättelse om materialanskaffning

Första publikation

ja

Utgivningstid

Förlag

Språk