Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Min bror Sebastian

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

De vuxnas värld är oförstående och grym i Annika Idströms succéroman Min Bror Sebastian. Vad den elvaårige Antti försvarar sig med är sin känslighet och sin intelligens. Det är en tillvaro som ställer stora krav på förmågan att överleva. Anttis mamma håller dåligt reda på sitt liv och har alldeles för många herrbekanta. Men även umgänget med den både brådmogne och barnslige sonen tar sig riskabelt erotiska former. Dramatiken tätnar när den olycklige och våldsamme Mika flyttar in som karl i huset. Det får till slut katastrofala följder. Antti måste flytta till ett barnhem, en ruskig anstalt med översitteri och medeltida bestraffningsmetoder. I skolan frodas en pennalism som naturligtvis drabbar den småväxte och närsynte Antti hårt.
Symbolen för befrielse från förtrycket och flykt till en bättre värld blir Sebastian, en lite äldre pojke som Antti ser upp till. Kanske är Sebastian en figur som Antti uppfunnit, ett samvete och en sköld mot en hotande verklighet. Sebastian är ibland en förtrogen och ibland avvisande, men han förblir Anttis hopp om en väg ur mörkret.

Annika Idström har med Min bror Sebastian skrivit en roman med sällsynt identitet och psykologisk skärpa. Den har blivit en oförglömlig skildring av en ensam pojkes utsatthet och överlevnadskraft, av den omänskliga grymhetens förnedring och den mänskliga intelligensens motstånd. Romanen har blivit en stor framgång i Finland och nominerats till Nordiska Rådets stora pris 1986.

(baksidestext, Wahlström & Widstrand, 1987)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det är julnatt, stan syns som en mörk siluett på andra sidan viken, skorstenarna vilar, metron har stannat och inga bilar syns på Österleden. Det har inte snöat en enda gång ännu och marken är svart och torr.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

186

Språk

Översättare

Utgivningstid

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

169

Förlag

Språk