Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gerdt Bladhs undergång

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Gerdt Bladh är medelålders, chef för Bladhs stora varuhus i Helsingfors. På ytan är hans liv välordnat. Han är framgångsrik, välbärgad, gift sedan många år med den vackra Estelle. Äktenskapet har han aldrig ifrågasatt eller tvivlat på. Allt har fungerat - på hans villkor.
När Gerdt Bladh kommer tillbaka från en av sina många utlandsresor upptäcker han att Estelle tillbringat tiden med en älskare. Upprörd och förtvivlad tar han in på hotell och återvänder först senare till villan. Han bryter samman, vägrar gå till kontoret, uppger sig vara sjuk och lämnar inte hemmet. Uppgörelsen med Estelle blir våldsam och Gerdt Bladhs handlingar blir alltmera obalanserade.
En kväll får han besök av sin släkting Donald Blad, sam bor i Spanien, men sam har kvar stort inflytande i det finska affärslivet. I sällskap har han sin son, som är tv-producent.
Denne har fått reda på att en skandaltidning gjort ett reportage om Gerdt Bladhs ljusskygga erotiska förehavanden i utlandet. Blir det offentligt, kommer Gerdt Bladh att gå under...

Med en kraft och vitalitet som imponerar knyter Christer Kihlman med Gerdt Bladhs undergång an till sin oförglömliga roman Dyre prins (1975), i vilken han skildrade släkten Blad.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Det var i begynnelsen av den tidsålder, som senare skulle få namn efter sjukdomen AIDS.
Det var den nya stora folkvandringens tid, som senare skulle leda till de traditionella nationalstaternas upplösning och omintetgöra de traditionella nationsgränsernas betydelse.
Det var när den representativa demokratin och det parlamentariska statsskicket hade börjat spela ut sin roll, när även de politiska partiernas grepp om makten höll på att försvagas.
När naturen våndades i teknikens järngrepp och klockan var några minuter i tolv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

285

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

345

Språk