Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I fabrikens skugga

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Den finske författaren Toivo Pekkanen är född år 1902. Vid några och tjugu års ålder, medan han ännu var arbetare vid en mekanisk verkstad i Kotka, debuterade han med en novellsamling, som blev mycket väl mottagen av kritiken. Sitt egentliga genombrott upplevde Toivo Pekkanen på hösten 1932, då han gav ut den roman varmed han nu introduceras i Sverige - "Tehtaan varjossa" (I fabrikens skugga).

Denna roman, som har starkt självbiografiska drag, skildrar hur Samuel Oino, en fattig arbetarpojke, genom hårda öden växer upp till man. I bakgrunden skymtar den finska arbetarrörelsen utveckling från finska frihetskrigets slut och fram till våra dagar. Boken hade stor framgång hos såväl publik som kritik, och det blev med ett slag klart, att Toivo Pekkanen var framtidens man i den finska prosalitteraturen.

Efter genombrottsromanen har Toivo Pekkanen skrivit "Kauppiaiden lapset" (Köpmännens barn), en utmärkt psykologisk roman, samat dramat "Sisarukset" (Syskonen) och den i sin enkelhet storslagna novellen "Ihmisten kevät" (Människornas vår) som tidigare publicerats i Bonniers Litterära Magasin.

(Baksidestext, Albert Bonniers Förlag 1938

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Gatan går fram i utkanten av stan från öster till väster. Längst borta i väster är den ännu halvfärdig, och bara ett slags körväg kantad av skog söker sig buktande ner till stranden från den punkt där byggnaderna och den egentliga gatan tar slut. Men inte ens den bästa delen av den motsvarar de krav man brukar ställa på en riktig gata; den är snarast bara en stenlagd och gropig fåra mellan gamla och gammalmodiga trähus... Men den är rak och bred som en gata ska vara, och stadens fäder har kanske tänkt att den en gång i framtiden ska bli riktigt fin rentav. Medan den väntar på det söker den efter bästa förmåga tjäna behoven hos de anspråkslösa människor som bosatt sig vid den.

Ur Toivo Pekkanens I fabrikens skugga (Tehtaan varjossa, övers. av Ragnar Ekelund 1938)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

279

Förlag

Språk

Översättare