Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Man som man, flicka som flicka

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Marja-Liisa Vartio är en av de mest markanta bland unga kvinnliga författarbegåvningar i dagens finskspråkiga litteratur. Hennes produktion omfattar både lyrik och prosa, men sitt egentliga genombrott hade hon år 1957 med romanen "Se on sitten kevät" (Då är det vår).

Man som man, flicka som flicka visar hur författarinnan med nästan raffinerat enkla stilmedel förmår skapa atmosfär kring mänskor och miljöer. Och det är inga anemiska porträtt hon tecknar: bokens huvudperson, flickan Lena, representerar ung blodfull kvinnlighet på tröskeln till medvetet liv.

Lena upplever sin första kärlek en sommar då en vägbyggare - "en helt vanlig man" - kommit till trakten. Kärlekens fysiska sida är inte som hon tänkt sig, ur gemenskapen med mannen uppstår hos henne en obestämd längtan, en sorts sorgsen tomhet och frusenhet. Hon avgör ensam förhållandet till mannen, till sitt barndomshem, till sin framtid och det barn hon väntar och växer under tiden från ett drömmande och spörjande flickebarn till en modig, fast och helgjuten ung kvinna.

Romanen övertygar och fängslar som en inträngande, fint nyanserad kvinnoskildring, på en gång naturvuxet finsk och europeiskt avancerad i sitt grepp.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Mannen bröt en kvist från trädet, rullade den runt i handen och fällde den på marken. Kvisten blev hängande mellan ett par torra, bruna grässtrån. Han gjorde en rörelse med foten, grässtråna vippade till, kvisten sjönk och blev osynlig. Flickan hade med blicken följt den där meningslösa åtbörden. Så böjde hon sig, bröt av ett grässtrå vid sin fot och bet i det mjuka strået.
-Kan du inte komma in? Mannens röst var låg. -Bara på en liten stund, ifall du inte har bråttom. Eller borde du gå redan?
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

280

Språk

Utgivningstid

Sidantal

239

Språk

Översättare