Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jag, Olli och Orvokki

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

»Jag, Olli och Orvokki » är en av de viktigaste moderna romanerna om och från dagens Finland. Hannu Salama är en författare som i högsta grad lever just i nuet, som upplever vår tid som mer angelägen än inbördeskrigets och vinterkrigets Finland. Boken har av en enad finländsk kritikerkår hälsats som en enastående prestation i finsk prosa. Salama har jämförts med Henry Miller och Strindberg på grund av frenesin och äcklet i framställningssättet, kraften och naturalismen i vokabulären, inte minst i dialogen, och den skoningslösa självutgivelsen.
»Jag, Olli och Orvokki » är en djupt pessimistisk roman om Harri Salminen, en ung proletärförfattare som har kört fast i en känslolös omgivning gär intresset koncentrerar sig på kvinnor, sprit och pengar. Livet förvandlas till en monoton orgie. Det våldsamma och samtidigt andefattiga i denna miljö understryks starkt av den mästerlika dialogen.
Trots de vidriga yttre förhållandena försöker Harri samla sig till sin stora sociala roman. Korta stunder upplever han gemenskap med vännen Olli, fätsmön Marke och den vinddrivna Orvokki, men ingenting i de mänskliga relationerna håller. Det är en effektiv, oavlåtligt engagerande, saklig, brutal, rå, hopplös och pessimistisk bok Salama har skrivit. Den har få motstycken som skildring av det hopplösa, förnedrande varadsäcklet, av verkligheten som verklighetsflykt.

(Baksidestext, Bonniers 1970)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Hon var intresserad av rummen i nedre våningen, uthusen, äppelträden, bärbuskarna, blomrabatterna, katten och hundvalpen. De gick omkring bland krusbärsbuskarna och björkdungen på bakgården och det förvilade jordgubbslandet, sökte bär under bladen. Hon hade mammas röda badrock över sin blus och kjol och mammas vida halmhatt djupt nerdragen över huvudet. Hon gick i mitten, nästan lika lång som pappa och över ändan lika bred som mamma. Lillbrorsan snurrade svartsjuk omkring dem och svarade inte på hennes frågor.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

520

Språk

Utgivningstid

Sidantal

413

Förlag

Språk

Översättare