Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Avled stilla

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I oktober 1963 dog Simone de Beauvoirs mor i cancer. I mars 1964 publicerades i ”Les Temps Modernes” dotterns skildring av hennes dödskamp. Det är ett skakande dokument, som skoningslöst, minutiöst detaljerat beskriver hur sjukdomen dag för dag tar herraväldet och förvandlar denna envist livsbejakande gamla dam till ett hjälplöst och förnedrat vrak. Med samma lidelsefria ton, som endast strävar till klarsyn och rättvisa, berättar författarinnan om sina komplicerade relationer till modern, med vars borgerliga livsuppfattning hon haft så litet gemensamt, och som för att kompensera sitt olyckliga äktenskap klängde på sina döttrar i patetiska och härsklystna kontaktförsök – tills sjukdomen gjorde henne foglig och tacksam för det minsta.
Det ä en berättelse, sprängfylld av moraliska frågeställningar. Gjorde döttrarna rätt i att förtiga moderns tillstånd för henne? Gjorde de rätt som lät läkarna operera henne och därmed förlänga vad som bara kunde bli en utdragen och plågsam dödskamp? Ja, menar Simone de Beauvoir på båda frågorna – och skälet är detsamma som har fått henne att skriva denna berättelse. Det är en plågad och plågsam bok: man har förfasat sig över dess ”kyla”, dess ”naturlistiska saklighet” utan att se det återhållna raseriet, den tveklösa vägran att acceptera som ger varje ord dess etsande skärpa. ”Avled stilla” är en vitglödgat upprorisk text, en stolt och förtvivlad protest mot människans dödlighet.

(ur baksidestext, Bonniers 1965)

Originalspråk

Textutdrag

Torsdagen den 24 oktober 1963 klockan fyra på eftermiddagen befann jag mig i Rom, i mitt rum på hotell Minerva; följande dag skulle jag ta flyget hem och höll just på att ordna mina papper då det kom en telofonsignal. Bost ringde från Paris: "Er mor har råkat ut för en olyckshändelse", sade han.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

96

Språk

Utgivningstid

Sidantal

101

Språk

Översättare

Lisätietoja

Bonnier, 1977 (Delfinserien: 577)
Bonnier, 2000 (Delfin)