Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ögats bok

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
"Ständigt lurar jag mig själv. Ibland blir jag medveten om det och tänker att nu får det vara nog. Men det är aldrig så enkelt. Det är som att försöka hålla andan tills man dör; i samma ögonblick man förlorar medvetandet drar man automatiskt efter luft. Det gäller därför att inte släppa taget för tidigt. Hålla fast. Jag måste fortsätta tala. Vad som helst. Bara det är sant. Sannolikt. Flickan i butiken heter Anna. Det står Wiklund på dörren. Det behöver inte vara hennes namn. Jag kallar henne Marina. Ståhl. Mirjam. West."


Robert Åsbackas första roman Ögats bok innehåller inslag av brutal realism. Romanen har fått sitt namn av ett avsnitt om ett öga. Två bröder är på fisketur en varm sommardag, Den ena brodern kastar ut sitt spö med en sådan kraft att den fastnar i broderns ögon och river ut det. Linan slår i vattnet, sjunker och när brodern drar upp den har en stor fisk fått napp och svalt ögat. I romanen kan man redan börja urskilja typiska drag hos Åsbacka . Handlingen utspelar sig fortfarande i Finland, men Sverige och Värmland finns redan med på ett hörn med familjen som kör över till Sverige i sin vita Opel, kanske på ett besök, kanske för att stanna.
(Ord i tiden)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk