Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nya Jerusalem

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext:
Redan på båten - innan österbottningarna Jussi Hakala och Kalle Mäki, sedermera Charles Mc Kay, stiger nedför Gripsholms landgång i staden Halifax hamn i Kanada på 20-talet tillsammans med tretusen andra immigranter från Norden - blir de kontaktade av en finsk jobbutprånglare, som lovar dem arbete och åtar sig att ombesörja både transport och logi, om de var av den sorten som gillade att hugga i och hade kommit hit för att jobba och inte för att lägga sig på en bastulave och dricka skirat smör.
Det är depression och svåra tider. Det är ont om jobb och Hamina lovar dem gruvjobb uppe i Kirkland Lake. Vad nykomlingarna inte vet är att det är strejk i Kirkland Lakes gulgruvor och att de som svartfötter under polisbevakning kommer att transporteras fram och tillbaka till arbetet, alltmedan deras finska fränder, strejkarna, hotar dem till livet om de går ner i gruvan och fördärvar sina landsmäns kamp för brödfödan och för sina barns framtid.
Så börjar tillvaron i det nya landet för de finska "grabbarna", som i många fall är vuxna och välbeställda karlar och har lämnat både hemman och käring hemma i Ylistaro och Evijärvi. Skälen för deras utvandring är lika många som furorna i Kanada.

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Han måste ha kommit upp från kajen medan de ännu höll på och förtöjde fartyget och vi stod och väntade på att bli släppta i land. Genast var han där och berättade om vilka dåliga tider det var just nu för alla som sökte jobb, därför att nu rådde den så kallade depressionen, en nergång över hela världen, och även många finnar hade fått lov att bo i rena jungelkamparna, i buskar kring städerna och koka stulen mat i tomma konservburkar över lägereldar, stulen och hoptiggd mat utan såna amerikanska strejkar som vi kanske hade hört talas om hemma i Finland.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

362

Språk

Utgivningstid

Sidantal

338

Förlag

Språk

Översättare