Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ett hus åt Mr Biswas

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ett hus åt Mr Biswas är den tragikomiska krönikan om en mans liv i ett litet land, där många kulturer blandas och den moderna tiden håller på att bryta igenom.
Mr Biswas är indier på Trinidad. Han är till sin natur mild, inåtvänd och kräsen - egenskaper som hans omgivning inte har mycket till övers för. Han gifter in sig i den rika och bullriga Tulsi-klanen som hotar att uppsluka honom, men gör envisa försök att bevara sin frihet och sitt oberoende. Ett eget hus är hans stora dröm.

Mr Biswas liv är fullt av motigheter: han misslyckas som handelsman och som uppsyningsman på en sockerrörsplantage. Och ett första husbygge går helt överstyr. Men så småningom bli mr Biswas - en viss okuvlighet och envishet finns det också hos honom - journalist, flyttar in till staden och får en anställning vid den nyinrättade sociala byrån som snart läggs ner igen.
Trots slitningar och gräl har hans förhållande till hustrun och barnen fördjupats med åren och till sist förunnas det honom verkligen att få leva i ett eget hus!

V.S. Naipaul är bördig från Trinidad. Han släkt härstammar från de hinduiska arbetare som på sin tid importerades från Indien för att arbeta på sockerrörsplantagerna.
Sedan 1950 är han bosatt i Storbritannien. 1961 kom Ett hus åt Mr Biswas, hans stora självbiografiska genombrottsroman, där huvudpersonens förebild är V.S. Naipauls far.

(Wahlström & Widstrand, 2001)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Tio veckor före sin död fick mr Mohun Biswas, journalist, bosatt vid Sikkim Street, St James, Port of Spain, sparken. Han hade varit sjuk rätt länge. Under det sista året hade han legat i över nio veckor på Colonial Hospital och varit hemma ändå längre som konvalescent. När doktorn ordinerade honom fullständig vila hade Vaktposten inget val. Den gav mr Biswas en uppsägning med tre månaders lön och friexemplar av tidningen varje morgon så länge han levde.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

473

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk