Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Spegelgossen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Spegelgossen är sista delen i den trilogi som inleds med Den förtrollade vägen och Tjurens år, Oscar Parlands redan klassiska barndomsskildringar av pojken Riki och den färgstarka släktkretsen på Karelska näset.
Kriget är slut, men livet på Teerilä efter 1918 präglas av hunger, brist och osäkerhet. På samma expressiva och inträngande sätt som i de tidigare böckerna skildras här Rikis växande medvetenhet, hans vetgirighet och nyfikenhet som sträcker sig mot nya, hemlighetsfulla sidor av tillvaron.
Den djupa humorn finns där, men de mörka inslagen är starkt påtagliga, accentuerade i fantasier och skräckdrömmar som den furiösa ”Rättegången”. Självhävdelse och trots växlar hos Riki med den plågade känslan av att vara offer och utstött, ”vara ingens”.
En av De Storas bäst bevakade hemligheter börjar allt enträgnare manifestera sig runtomkring Riki och pocka på förklaring. Rikis konfrontationer med sexualiteten, med urdriften i olika former blir ett av bokens centrala teman, gestaltat med sinnlig närvaro, färgat av lika delar skräck och lust.

Den postumt utgivna Spegelgossen är försedd med ett förord av Oscar Parlands son, psykoanalytiker Oliver Parland som tillsammans med fil.mag. Monica Parland har redigerat det efterlämnade manuskriptet.

(Baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

När man slår upp den första sidan i vår fågelbok är där en hemsk bild. Man ser ett landskap av förvittrade stenblock och snöhöljda bergstoppar i fjärran.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

269

Förlag

Språk

Lisätietoja

redigerad av Oliver Parland och Monica Parland

Utgivningstid

Sidantal

311

Förlag

Språk

Översättare