Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hillela

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Hillela är berättelsen om en kvinna, vars liv kommer att sammanfalla med kampen mot apartheid och för demokrati Sydafrika. Handlingen rör sig genom flera decennier och över tre kontinenter.

I centrum står hela tiden Hillela själv: som barn överges hon av modern, senare relegeras hon från sin skola för att hon umgåtts med en färgad pojke och även hennes släkt tar avstånd från henne på grund av ett förbjudet kärleksförhållande hon inlett.

Hennes väg går över den afrikanska kontinenten, från östkustens svalkande stränder till västafrikas etniska smältdeglar och så till de politiska metropolerna i Europa och USA. Männen kommer att spela en viktig roll i hennes liv: där är journalisten hon flyr från Sydafrika med, där är Whaila, frihetskämpe och far till hennes barn, som går en brutal död till mötes och där är generalen som representerar den väpnade kampen mot förtrycket och tron på en möjlig framtid.

Romanens svepande flöde av händelser, människor och yttre dramatik ger också plats för ett fördjupat porträtt av Hillela, en övergiven flicka som hittar sig själv i ett större sammanhang än den familj hon aldrig haft. Hillela en mäktig och gripande roman av Svdafrikas stora författarinna. (Baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Någonstans under vägen kastade flickan av sig det ena namnet och återuppstod under det andra. Medan hon tuggade tuggummi och såg landskapet glida förbi som ett löpande band av osäkert balanserande klippblock, hållplatser där svarta barn vinkade, betande antilophjordar som galopperade iväg mot horisonten i panisk skräck för det passerande tåget, slängde hon upp Kim på bagagehyllan tillsammans med sin skolhatt och iförde sig Hillela.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

433

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

390

Språk

Översättare