Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vredens druvor

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

När Tom återvänder efter fyra år i fängelset finner han att hans familj har vräkts från sin gård. Det är svåra tider och familjen Joad packar sin skraltiga bil och ger sig av till Kalifornien. Västkusten lockar med arbete som fruktplockare och härlig bördig mark, men lyckolandet finns bara i reklambladen – verklighetens Kalifornien är översvämmat av arbetslösa och arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar situationen.
Vredens druvor är berättelsen om familjen Joad som likt så många andra småbrukare drevs från sina hem i 1930-talets USA. Fattigdom och umbäranden tar nästintill livsgnistan från dem men till slut är det ändå solidaritet och lojalitet som är det viktiga.
John Steinbeck fick nobelpriset 1962 och Vredens druvor anses vara författarskapets höjdpunkt.

(Bonniers)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Över det röda landet och en del av det gråa landet i Oklahoma föll de sista regnen lätt, utan att sarga den ärriga jorden. Plogarna skar fram och åter över de tomma vattenfårorna. De sista regnen drev hastigt upp grödan och strödde gräs och ogräs längs vägkanterna, så att den gråa jorden och den mörkt röda jorden började höljas av grönt. I slutet av maj ljusnade rymden och molnen som länge legat mjuka och stilla högt uppe på himlen skingrades och förjagades. Solskenet flammade dag efter dag över den växande grödan, tills en brun kant trädde fram längs egegn av varje litet grönt spjut. Molnen dök upp och försvann igen, och efter en tid uppgav de sina försök. Ogräset stannade i växten och antog en mörkare grönska för att skydda sig. Jordytan hårdnade till en skorpa, en tunn hård skorpa, och allteftersom rymden bleknade, bleknade jorden, ljusnade till blekrött i det röda landet, vitnade i det gråa.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

629

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

522

Språk

Översättare

Lisätietoja

Stockholm : Bonnier, 1957. Serie: Bonniers folkbibliotek; Bestsellers genom tiderna.
Stockholm : Bonnier, 1962. Serie: Bonniers folkbibliotek.
Stockholm : Aldus/Bonnier, 1965...

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk