Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Monsignore Quijote

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Monsignore Quijote är en underbar bok, belyst av ett försonande ljus, ett leende dit Greene sällan hunnit.
En liten spansk lantpräst, en av de minsta, råkar genom Guds oväntade skickelse bli upphöjd till monsignore; det leder, lika oväntat, till att han snart befinner sig på en irrande färd i Don Quijotes fotspår tillsammans med den avsatte kommunistiske borgmästaren i byn. Borgmästaren kallas Sancho, monsignore Quijotes röda Seat 600 heter Rosinante.
Av detta blir mycket: en stilla, underfundig skröna i Cervantes efterföljd, en samtalsessä om evangelierna och Marx, lagen och nåden, kyrkan och kommunismen, en berättelse om Spanien och en människoskildring full av hela den kärlek och det instinktiva teologiska djupsinne den lille förvirrade lantprästen är mäktig."
Bo Strömstedt i Expressen

(baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det gick till så här. Fader Quijote hade beställt sin ensamma lunch av sin hushållerska och gett sig av för att köpa vin i en konsumbutik i trakten åtta kilometer bort från El Toboso på stora vägen till Valencia. Det var en dag då hettan stod och dallrade över de torra fälten, och det fanns ingen fläkt i hans lilla Seat 600 som han hade köpt begagnad i andra led åtta år tidigare. Medan han körde tänkte han sorgset på den dag då han skulle bli tvungen att hitta en ny bil åt sig. En hunds år kan multipliceras med sju för att bli lika med en människas, och med den räkningen torde hans bil ännu befinna sig i lägre medelåldern, men han märkte hur församlingsborna redan hade börjat betrakta hans Seat som nästan senil.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

248

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

246

Förlag

Språk

Översättare