Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Möss och människor

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Titeln Möss och människor är hämtad från en dikt av Robert Burns, där det talas om hur en mus får sitt bo förstört i höstplöjningen. Så går det, menar skalden, med våra planer och drömmar om lycka: de krossas. George och den imbecille Lennie, vilkens förödande starka händer dödar när de vill smeka, sliter tillsammans som lantarbetare i Kalifornien och drömmer om en egen gård där de skall ha kaniner och rå sig själva. George som har hand om förståndet och fantasin får ständigt på nytt berätta om den gemensamma framtidsdrömmen. Men det blir också George som tvingas göra slut på den en kväll när Lennies förstång ohjälpligt gått i baklås.
Möss och människor tillhör John Steinbecks märkligaste böcker och är liksom Vredens druvor representativ för hans heta rättskänsla och fina människoåtergivning. Han belönades med 1962 års nobelpris i litteratur.

(Baksidestext, Forum 1967)

- - -

De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i sin dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna Lennie och George. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

182

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

136

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Ingår i samlingsverket