Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Djurdoktorn

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Djurdoktorn är en roman från åren 1988-89. Den handlar om Evy Beck, en 53-årig arbetslös veterinär, som får till uppgift att ta hand om de tiotusentals försöksdjuren vid Alfred Nobels Mediko-kirurgiska institut i Stockholm.
Evy Beck är en varm, intelligent och ambitiös kvinna. Hon startar en kartläggning över hur forskarna tar hand om djuren. Hennes uppgift är att se till att alla djur är i bästa trim inför experimenten, men så småningom råkar hon in i en moralisk konflikt. Forskarna ser djuren främst som levande förbrukningsvara. Evy Beck däremot ser djuren som liv. Djuren har rätt till omvårdnad för sin egen skull – inte bara i egenskap av lönsamma forskningsobjekt.
Till slut tvingas hon till uppror. Hon vägrar att delta i vad hon uppfattar som en omoralisk hantering. Men makthavarna försöker genom skickliga manipulationer och fagra löften bryta ner hennes motstånd och få henne anpassad.
Djurdoktorn är en lysande satir i samma anda som Jersilds berömda bok Grisjakten. Den nya boken ger också en rundmålning av Stockholm i en nära framtid, en huvudstad på den ekonomiska och moraliska bankruttens rand. (Baksidestext)

Genre

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Alfred Nobels Mediko-kirurgiska institut är Skandinaviens största utbildningsanstalt för läkare och medicinska forskare. Institutet uppstod från början som bihang till en av Europas äldsta militärakademier, Krigsskolan på Karlberg. I samband med Sveriges förlust av Finland 1809 hade den militära sjukvårdsapparaten antagit för tiden ansenliga proportioner.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman i femtiotre tablåer

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

259

Språk