Hård början

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

diktsamlingar
samlingsverk
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Tillbörligt.
Med tillbörlig inre sentimentelitet och kritik har jag genomläst detta nytryck av mina tvenne första böcker - bägge nedskrivna för ungefär 25 år sedan. Somt i dem, särskilt i Min dikt, verkar nog så patetiskt, men det hörde väl den tiden till, annat åter - i Hårda sånger - väl självhävdiskt, men det var nu den perioden; och det må nu vara som det är - för att det var så ärligt. (Stilistiskt ville jag också korrigera ett och annat, men o.s.v. Blott ett enda ord har för saklighetens skull blivit bytt mot ett annat.) -
Djupt rörd i mitt innersta minns jag de personer - åtskilliga av dem har redan glidit under kullen - vilka med ett handslag eller två hjälpte mig över min banas branta början; där fanns män, kvinnor och barn från skilda land - och främst bland dem den mångälskade och månghatade politiska signaturen O.V.K., som i det stora hela bestämde min dåtida revolutionära färdriktning; och den ångrar jag aldrig.

Grankulla den 6 januari 1946
Elmer Diktonius"

(Författarens förord)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

152

Förlag

Språk