Där står du

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I denna charmfulla bok har Solveig von Schoultz gett novellform åt minnen från sin barndom och ungdom fram till sextonårsåldern. Huvudpersonen Ansa är hon själv, betraktad på distans, med kritiska om också förstående ögon.

Miljöerna är den stora sommarvillan i skärgården, där Ansa och hennes äldre syskon lever i flit, tukt och förmaning och en ibland prövande gemenskap. Vidare vintrarnas Borgå med hemmets stränga samvetsdisciplin, självhävdelsen bland kamraterna och det första mötet med kärleken, eller åtminstone förälskelsen.

Det är en rad mästerliga studier i en ung flickas behov att värja sig för omgivningens tryck och krav, och många roande ögonblicksbilder från småstadslivet för femtio år tillbaka.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

155

Förlag

Språk