Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gröna påven

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Utsänd av det stora bolaget Tropic Platanera kommer en äventyrare, Geo Maker Thompson, till Guatemala för att skaffa landområden till sina uppdragsgivare. hans metoder är hänsynslösa, och säljer de fattiga infödda inte "frivilligt" sin mark, finns andra medel att ta till. I en rik plantageägerska, doña Flora, finner Thompson en bundsförvant, som hjälper honom i hans roffaraffärer. Äventyraren förlovar sig till och med med hennes dotter, Mayari, som emellertid drives till förtvivlan då hon upptäcker hans brutala metoder mot hennes folk.
Maker Thompson lyckas på ett par decennier att skapa ett mäktigt bananimperium. Landets regering är korrumperad och i skyddet av den amerikanska dollarn och den amerikanska fanan lyckas den samvetslöse äventyraren efter skiftande öden etablera sin matkställning.
Denna fascinerande roman i glödande och mättade färger, som för tanken till de mexikanska målarnas fresker, med dess sociala patos och brutala motsättningar, utgör andra delen av Asturias' mäktiga "bananepos", ett av diktarens mest berömda verk.

(baksidestext, Tiden 1966)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Han stack upp huvudet: vem skulle ha känt igen Geo Maker Thompson? Ansiktet belystes underifrån av ett ljus som från en fuktig lysmask, vem skulle ha känt igen det, nedsvärtat som det var ända till adamsäpplet? Svetten trängde fram i tjocka blemmor över en panna fet av maskinolja och öronens stora brosk var som stekta i svett. Det svaga skenet från lampan vid hans fötter belyste hans risiga skägg utan att nå upp över ögonlocken; ögonhålorna var som svarta brunnar, pannan i skugga, näsan skarpt tecknad.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

320

Språk

Översättare