Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Apa och ande

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Aldous Huxley har i sin nya roman gett en varnande bild av mänsklighetens framtidsutsikter i atombombens tidevarv. I Du sköna nya värld gav Huxley en gång dödsstöten åt utvecklingsoptimismen genom att skissera vådorna av ett överorganiserat samhälle.

Apa och ande är en revidering av denna framtidsbild i vilken katastrofhotet för mänskligheten trätt i förgrunden i hotfull skärpa men med gnistrande kvick inramning. Det tredje världskriget med vetenskapsmannens okynnigt lekfulla krigskonstruktioner skapar en förstörd mänsklighet för vilken hopplöshet och en konsekvent djävulstro är enda utvägen. Ändå antyder Huxley en strimma av hopp i bokens slutavsnitt som visar hur människans egen läkande kraft finns i kärleken. Huxley har gett oss en ny roman full av uppspelt allvar och bister humor.

(Baksidestext, Söderström 1949)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Gandhi mördades samma dag, men Golgata-turisterna var mer intresserade av sina lunchkorgar än av någon eventuell meningsfullhet i denna, när allt kommer omkring, tämligen vanliga händelse de kommit att bevittna. Astronomerna må säga vad de vill. Ptolemæus hade fullkomligt rätt. Universums medelpunkt är här och inte någon annanstans. Gandhi fick vara hur död som helst, Bob Briggs hade ingen tanke på att tala om annat än sig själv vid skrivbordet på kontoret och över lunchbordet i filmbolagets matsal.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

196

Språk

Första publikation

ja

Språk