Vilken dröm hon har

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:

"Det är bara hon som skriver mig som minns mig med kärlek", säger Anna i sin berättelse. Fyra berättelser, fyra kvinnor från olika tider och olika utgångspunkter, alla med dyrköpta insikter i levandets och skapandets villkor. Mot misströstan och stumhet öppnar sig drömmen och den okuvliga livskänslan.
De tre långa novellerna skildrar kvinnoöden i olika tider. Anna, den gamla kvinnan i novellen tillhör den generationen kvinnor som inte kunde välja, som måste foga sig i det som andra bestämde. Hennes guddotter, som nu bor i hennes stuga i Österbotten, sätter sig vid datorn så som Anna satte sig vid vävstolen, hon tänker på de gamla kvinnornas liv, hon lyssnar på rösterna: "Se hur vi levde." I Exil försöker Irina få ett grepp om den känsla av rotlöshet och främlingskap som på olika sätt har präglat hennes och brodern Elis uppväxt och vuxna liv. Moderns död och kriget slog sönder deras barndom och den familj som fanns. Monologer för Miró är en novell om passionen och passionens omöjlighet, om förhållandet mellan Mona och Paul, hon skild och han gift, om den branta sicksacklinjen mellan närhet och avstånd, hetta och kyla, hängivenhet och tomhet..

(Schildts)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

fyra berättelser

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

181

Förlag

Språk