Sin egen verklighet

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Margit Niininen ser på människorna och livet med en blick som är på en gång skarp och öm. För alla dem som står i konflikt med sin omvärld, för alla de svåranpassade, som termen lyder, har hennes hjärta rum och hennes sinne förståelse. Med deras livssituation har hon under sin gärning som socialarbetare och pedagog kommit i nära kontakt.

Sin egen verklighet är människorna i hennes noveller bundna vid och behärskade av, och sin egen verklighet tvingar de oss att uppleva på ett sätt som omedelbart griper och skakar. Margit Niininens strama berättarkonst växlar från korthuggen och saklig realism till fin psykologisk inlevelse, från bilder av bitter och torftig vardagsnöd till varsam klarläggning av dunkla själsliga förlopp.
För varje gång ett nytt människoöde blottas och belyses sker det med en hjärtas värme och en förnyad friskhet i känslan som gör dessa noveller till angelägna budskap. Margit Niininen vädjar om hjälp och förståelse för de betryckta och förolyckade, de svaga och förbisedda; hon tar därmed del i en livsviktig mänsklig uppgift och i en omistlig litterär tradition.

(Baksidestext, Schildts 1949)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

153

Förlag

Språk