Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tyst som muren

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
TYST SOM MUREN är en historisk äventyrsroman som behandlar de svåra förhållandena under krigstiden. Genom en ung pojkes perspektiv får vi uppleva bombningarna av Hangö, evakueringen, utarrenderingen av Hangö udd och grundandet av en rysk militärbas på området, med mera. Som handlingskraftiga huvudpersoner i dramat finner vi två svenska bröder - frivilliga som sett Finlands sak som sin. Då den ena brodern under mellankrigstiden tas till fånga på den ryska basen inleds en våghalsig räddningsoperation mot all odds, för man lämnar inte en kamrat i sticket.

Allt detta tilldrar sig i ett idylliskt skärgårdslandskap, men i den dystra skuggan av kriget och förvecklingarna såväl i vårt land som ute i stora världen. Berättelsen är fiktiv, men bygger på verkliga händelser; från de svenska frivilligas insatser under vinterkriget till gripandet av ortsbor som rört sig i den ryska basens närhet, och som aldrig hördes av igen.

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

En solklar morgon sommaren 1938 satt min tre år yngre bror och jag på bryggan och beskådade måsarna, som slogs om resterna från de fiskar som vi just hade rensat. "Vi hade god tur med näten, vi fingo en piggvar som vägde hela två kilo och dessutom sjutton flundror och fem abborrar. Mamma är nöjd, stekt piggvar 1 middag är inte fy skam. -Vi ha det lugnt i vår nordliga del av Europa, men söderut är Hitler i farten och sköter om att radion och tidningarna ha någonting att rapportera. I mars ockuperade han Österrike. Fortsätter han på det här viset, så räcker det inte länge förrän han har satt hela vår världsdel i brand. Så spås det. Mussolini är också en ful fisk, bredare i munnen än morgonens piggvar."
Raderna ingår i den äldsta av mina dagböcker.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

Rysk militärbas svarar inte

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

391

Förlag

Språk