Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Historien om Lissabons belägring

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

José Saramagos nya bok utgår från en händelse som inträffade för mycket länge sedan, men är ändå ingen historisk roman i traditionell mening.
Lissabon belägrades år 1147 av korsfarare som var på väg att befria den heliga graven i Jerusalem. De övertalades att stanna och delta i bekämpandet av muslimerna som hade förskansat sig bakom stadens väldiga stenmurar.
I romanen upptakt sitter korrekturläsaren Raimundo Silva och arbetar med en bok om just Lissabons belägring. Saramago, som vill bryta med den historiska romanens traditioner, vill inte nöja sig med att rekonstruera historien - han vill korrigera den och låter Silva tillfoga ett icke i tredjekorrekturet. Boken går därför till tryck med påståendet att korsfararna inte deltog i belägringen.
Silva är fullt medveten om vad han ställt till med och våndas i väntan på avsked. Efter tretton dagar kallas han in till förlagschefen. Men det han förutsätter sker inte. I stället blir han underordnad en kvinnlig chef, Maria, som ska granska alla korrekturläsarnas arbete. Silva, några och femtio, förälskar sig i sin chef. Hon förebrår honom inte för hans tilltag, i stället övertalar hon honom att skriva sin version av Lissabons belägring.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar