Du skall icke hava lust

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:

Sylvi som varit lotta på ett krigssjukhus, och Linnea, arbetar som pigor i ett dårhus under fyrtiotalet. Deras Sverigefriare sänder dem sidenstrumpor, fintvålar och kexpaket. sylvi har dessutom sådan tur att hon är utbjuden av en löjtnant i stilig uniform, svarta jazzstövlar och hon far till mötet som en frisläppt fågel.
Marita är expedit i en livsmedelsaffär. Varje dag häller hon med litersmåttet mjölk i kundernas bleckhinkar, väger mjöl och gryn i bruna papperspåsar och skurar den slitna korkmattan. Det är sent femtiotal och hennes dröm om en folkhögskolevinter har dött efter faderns ord: Med vilka satans träpengar har du tänkt betala för dig där?
Dessa tre kvinnor möter du bland andra i den här boken. De övriga är också inlemmade i tidsskeendet fram till våra dagar. De älskar, lider och lever i vår plågsamma tid. Men boken förmedlar även den positiva omvärderingen av våra mödrars arbete och liv. Det sker genom döttrarna till Selma Katarina, hon som värnade om livet.

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

noveller

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

130

Språk