Under stjärnorna

Typ

diktsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I diktsamlingen Under stjärnorna har väl Procopé givit det bästa han hittills hunnit ge. Hans diktion har en kärvhet och hårdhet, han väjer ej för de vardagliga orden, men den djupa känslobotten som ligger under Procopés dikt ger orden en djup och gripande klang, som verkar högtidlig, trots uttryckets enkelhet.
Ruth Hedvall, Finlands litteratur, 1917.
Innehåll:
Under stjärnor och lyktor
Under stjärnorna, En sinad flod, En våg, en vik, Tempelnatt, Gamle herren, Den skymda stjärnan, Seklernas yngste, Den sista horisonten, Lazarus bön, För mycket solsken, Min barndomsstad,
Under lyktorna
När ensam jag driver vid lyktornas sken, Min själ har en ton, som den aldrig blir kvitt, Men den som ej lyssnar till livets ton
Disiecta membra
Där är en ring kring våra själar dragen, Ett fartyg på havets vågor, Vi tala vid graven saknadens ord, Varför nöta vi ständigt jorden, Vad är mera: vandringen eller målet, Säll den, som ständigt finner livets mening, Ständigt mellan ja och nej, Många röster har en nattlig vaka, Min själ är för sjuk att sjunga, När lyckan nalkas dig på snabba vingar, Och intet vi vänta av livet, Jag tröttnar vid trampet i tomhetens stad, När jag ser tillbaka - ord blott ord.
Solent och tillfälligt
Leo Mechelin, Väktaren på Viborgs slott, Boken med de sju inseglen, Seklers samvete, Gustaf Fröding, i tävlingarnas tid, Vår svenska stam, Hälsningsord, Skönsjälen till skalden, Giv elden sitt.
Kantat vid Vasa stads trehundraårsjubileum den 31 januari 1911
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

Under stjärnorna
femte bandet

Utgivningstid

Sidantal

108

Förlag

Språk

Undertitel

dikter

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

110

Språk