Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Pigan och härligheten

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Efter sina stort anlagda Sorunda- och Karoliner-sviter inleder Lars Widding med "Pigan och härligheten" ett nytt och spännande skede i sitt författarskap. Han uppträder fortfarande på den historiska berättelsens stora scen, men den här gången är tidsbryggan till nuet kort. Vi ser i det levande människovimlet kring den unga pigan Ida Kristina och i de konflikter som denna berättelse med sådan mänsklig skarpsyn skildrar de första dragen i en svensk samhällsbild som är vår egen.

(baksidestext)
Lördagen den 18 maj 1920 stiger lillpigan Ida Kristina Blomberg på tåget för att åka till Umeå och ta tjänst hos träpatron Sulliwan. Hon är nu femton år, klädd i blårandig klänning och med en halmhatt på huvudet. Berättelsen om hennes liv börjar på allvar.
(Baksidestext på "Längesen förbi")

Småstadskrönikan fortsättes av: Herrskapet och evigheten ; Längesen förbi ; Då tystnar sången

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

En vårvinterdag år 1914 - samma år som första världskriget bröt ut efter skottet i Sarajevo - låg en trettioårig arbetarkvinna för döden i en före detta bagarstuga om ett rum och kök i utkanten av staden Piteå i nordligaste Sverige.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en småstadskrönika

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

463

Förlag

Språk