Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mörkrum

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Kristoffer är 36, frilansfotograf och ensamstående far.
Einar Sandholm, en gammal man, fd jordbrukare, hittas i sin enrummare där han legat död någon tid.
Vad har Kristoffer med Einar Sandholm att göra? Vad har det personliga med det allmänna att göra? Angår vi varandra, du och jag?
Johan Bargum har skrivit en thrillerartat spännande roman. Samtidigt lever den i kraft av sin starka vardaglighet: det handlar om mänskor i vår tid och vår närmaste omgivning, mänskor vi dagligen möter på gatan eller i trappuppgången. Vi känner igen dem, liksom vi känner igen ensamheten, frusenheten, rädslan för att »bli inblandad». Men Kristoffers möte med Einar Sandholm handlar också om en början till någonting annat, en insikt.

»Och jag förklarar, att jag inte är ute efter henne eller hennes far, att jag inte är ute efter att skada någon enskild person, utan att jag söker någonting viktigare, någonting som berör alla mänskor. Det är svårt att förklara, som om en sjukdom bredde ut sig mitt ibland oss, en mänska har legat och dött utan att någon lagt märkte till det och det är mer än jag kan stå ut med, nästa gång är det hon eller jag, vad jag ber om är lite hjälp, det är allt.»

(Baksidestext, Söderströms 1977)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Hanna.
Att jag börjat skriva dagbok ska inte göra dig förvånad, eftersom du aldrig kommer att läsa den. Vad har du förresten i Paris att skaffa? Det blir aldrig stjärna av dig, hur du än vänder rumpan i producenternas budoarer.
Men jag, jag skriver dagbok.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

200

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

229

Språk